Sijainti: Pääsivu Kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen seura Kansalaisyhteiskunnan t&k-päivät 2011 Työryhmät Vähemmistöjen ja heikossa asemassa olevien osallistuminen vapaaehtois- ja vertaistoimintaan

Vähemmistöjen ja heikossa asemassa olevien osallistuminen vapaaehtois- ja vertaistoimintaan

Työryhmä kokoontuu vain torstaina 17.2.

Sali: MaA 105 (Mattilanniemi, A-rakennus, 1. krs)

Vetäjät:

Henrietta Grönlund, TM, tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto
henrietta.gronlund[at]helsinki.fi

Marianne Nylund, VTT, lehtori, Diakonia-ammattikorkeakoulu
marianne.nylund[at]diak.fi

Työryhmän kuvaus

Yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus ovat valtavirtaistuneita käsitteitä useimmilla yhteiskunnan kentillä. Mikä on tilanne kansalaisyhteiskunnassa?

Ovatko erilaisiin vähemmistöihin kuuluvat tai muuten heikossa yhteiskunnallisessa asemassa olevat kansalaisyhteiskunnan yhdenvertaisia toimijoita? Osataanko monimuotoisuutta hyödyntää vapaaehtois- ja vertaistoiminnassa? Vai pidetäänkö vähemmistöjen edustajia vertaisina vain omissa järjestöissään (esim. maahanmuuttajajärjestöt, vammaisjärjestöt), mutta muilla kansalaisyhteiskunnan kentillä kohteina? Näkeekö suomalainen yhteiskunta kansalaistoiminnan osana kaikkien ihmisten osallisuutta?

Työryhmään kutsutaan vähemmistöjen (tai heikossa yhteiskunnallisessa asemassa olevien) ja kansalaistoiminnan leikkauspintoja eri tavoin lähestyviä tutkimus- ja kehittämishankkeita. Näitä voivat esimerkiksi olla tutkimukset, jotka selvittävät vähemmistöihin kuuluvien osallistumista ja roolia eri vapaaehtois- ja vertaistoiminnan kentillä. Myös tutkimukset, jotka selvittävät vapaaehtois- ja vertaistoiminnan vaikutuksia heikossa asemassa olevien kokemassa hyvinvoinnissa, työllistymisessä tai esimerkiksi kotoutumisessa, ovat toivottuja.

Työryhmässä voidaan käsitellä eri vähemmistöryhmien ja eri tavoin heikossa asemassa olevien (muiden tai ryhmien itsensä määrittelemien) osallistumista. Näitä ryhmiä voivat olla etniset, kulttuuriset ja kielelliset vähemmistöt, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, eri tavoin vammaiset tai esimerkiksi erilaisten sairauksien tai yhteiskunnallisen aseman vuoksi heikossa asemassa olevat. Erityisesti vähemmistöihin itse kuuluvien näkökulmat ovat toivottuja.

Työryhmän ohjelma

klo 15.00-16.00 Sessio 1

1. Kuuloliiton vapaaehtoistoiminnan kehittämishanke
Anniina Lavikainen (Kuuloliitto)

2. Päihdetyön päiväkeskukset marginaaliin ajautuneiden vertaistuen ja vapaaehtoistyön keskuksina
Pekka Lund (Sininauhaliitto)

3. Roottori – innovatiivinen osallistavan yhteisötyön menetelmä
Liisa Björklund, Kaija Tuuri, Jukka Hampunen, Kirsti Rinta-Panttila ja Johannes Niska-Virta (Helsingin Diakonissalaitos)

Klo 16.00-16.20 Yhteiskeskustelu

Klo 16.20-16.40 Tauko

klo 16.40-17.40 Sessio 2

4. Maintaining the Diversity in the Unity: Finnish Roma Women in Civil Society
Margaret Trotta Tuomi (Jyväskylän yliopisto)

5. Organisoituminen Diasporassa – Somaliyhdistykset Suomessa
Päivi Pirkkalainen (Jyväskylän yliopisto)

6. Maahanmuuttajien vapaaehtois- ja vertaistoiminta
Marianne Nylund (Diakonia-ammattikorkeakoulu) & Jyrki Brandt (Setlementti Louhela)

Klo 17.40-18.00 Yhteiskeskustelu

  • Jyväskylän yliopisto - Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos - PL 35 (MaB) - 40014 Jyväskylän yliopisto - Puh. (014) 260 1211 (vaihde) - Fax. (014) 260 2535