Sijainti: Pääsivu Kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen seura Kansalaisyhteiskunnan t&k-päivät 2011 Työryhmät Osallisuuden edistäminen kulttuurin keinoin

Osallisuuden edistäminen kulttuurin keinoin

Työryhmä kokoontuu torstaina 17.2. (esitykset) ja perjantaina 18.2. Perjantain kokoontumisessa toteutetaan digitaalisen tarinankerronnan demo, jonne pyydetään ennakkoilmoittautumisia (lisätietoja alla).

Sali: Ag C222 (Agora, 2. krs)

Vetäjä:

Pirita Juppi, FT, Journalismin koulutusohjelma, Taideakatemia, Turun ammattikorkeakoulu
pirita.juppi[at]turkuamk.fi
puh. 0500-823681

Työryhmän kuvaus

Monet taiteen ja median parissa työskentelevät ovat jo pitkään olleet tietoisia siitä, miten suuri potentiaali kulttuurilla on edistää yksilöiden ja yhteisöjen osallisuutta ja hyvinvointia. Kulttuuri ei ainoastaan tarjoa elämyksiä sitä kuluttavalle yleisölle, vaan antaa myös mahdollisuuksia aktiiviseen osallistumiseen, omaehtoiseen toimintaan, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja itseilmaisuun. Tässä yhteydessä ”kulttuurilla” viitataan eri taidemuotoihin sekä mediavälitteiseen viestintään, jotka on ammattikorkeakouluissa niputettu kulttuurialaan.

Kulttuurin hyvinvointia edistäviin vaikutuksiin on viime vuosina havahduttu myös valtioneuvostossa. Vuoden 2007 lopussa polkaistiin käyntiin kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin keskittyvän poikkihallinnollisen toimintaohjelman valmistelu osana Terveyden edistämisen politiikkaohjelmaa. Valmistelun tuloksena julkaistiin Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia – ehdotus toimintaohjelmaksi 2010–2014 -raportti*. Raportissa listataan useita ehdotuksia toimenpiteiksi, joilla voidaan tukea kulttuurin hyödyntämistä ihmisten osallisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Työryhmän lähtökohtana on ajatus siitä, että kulttuuri ei ole muusta yhteiskunnasta ja inhimillisestä toiminnasta erillinen yhteiskunnan instituutio ja sektori, vaan se kietoutuu tiiviisti eri elämänalueisiin ja sitä voidaan hyödyntää tietoisesti sektori- ja alarajoja rikkoen. Tällaisesta toiminnasta on puhuttu kulttuurin ja taiteen soveltavana käyttönä. Usein eroa perinteiseen taiteilija/toimittajalähtöiseen taiteeseen tai mediaan on tehty yhteisö-(community) tai osallistava/osallistuva (participatory)-etuliitteillä.

Työryhmässä tarkastellaan taiteen ja median soveltavaa käyttöä esimerkiksi opetus- ja kasvatusalalla, sosiaali- ja terveysalalla tai yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä. Työryhmään toivotaan sekä tutkimukseen perustuvia että toimintaa esitteleviä esityksiä. Myös käytännön demonstraatiot ovat tervetulleita.

* Liikanen, Hanna-Liisa 2010. Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia – ehdotus toimintaohjelmaksi 2010–2014. Opetusministeriön julkaisuja 2010:1.

Työryhmän ohjelma

TORSTAI 17.2.2011

15.00 Avaus ja esittäytymiset

15.15 Prosenttiperiaatteella arjen hyvinvointia
Milla Järvipetäjä

15.45 Taidelähtöiset menetelmät työelämässä
Pälvi Rantala & Anu-Liisa Rönkä

16.15 Kahvitauko

16.30 Matalan kynnyksen välineitä kansalaisten itseilmaisuun
Saija Heinonen

17.00 Pata, sandaali- ja virkattu teltta - yhteisöllinen tilateosten sarja pakolaisuudesta
Kristiina Tuura

17.30 Digitaaliset tarinat maahamuuttajien voimaannuttajina (+ perjantaiaamun DST-työskentelyn ohjeistaminen)
Pirita Juppi

PERJANTAI 18.2.2011

9.00-11.00 Digitaalisen tarinankerronnan (DST) sessio: toteutetaan oma pienimuotoinen digitaalinen tarina. HUOM! Edellyttää ilmoittautumista ennakkoon (pirita.juppi@turkuamk.fi) sekä oman kannettavan tietokoneen ottamista mukaan. Ilmoittautuneille laitetaan vielä sähköpostitse ohjeistusta etukäteen.

  • Jyväskylän yliopisto - Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos - PL 35 (MaB) - 40014 Jyväskylän yliopisto - Puh. (014) 260 1211 (vaihde) - Fax. (014) 260 2535