Kansalaisyhteiskunnan rajoilla

Kansalaisyhteiskunnan tutkimus- ja kehittämispäivät järjestettiin Jyväskylän yliopistossa 17.-18.2.2011 teemana ”Kansalaisyhteiskunnan rajoilla”.

Kansalaisyhteiskuntaa luonnehditaan yhteisöllisyyden ja vapaaehtoisuuden alueeksi. Samalla joudutaan kuitenkin pohtimaan, millaisia seurauksia kansalaistoiminnan markkinoistumisella on, perustuuko vapaaehtoistyö lopulta vapaaehtoisuuteen vai velvollisuuteen tai missä määrin ylikansalliset normistot säätelevät kansalaistoimintaa. Missä siis kulkevat kansalaisyhteiskunnan ja -toiminnan rajat?

Tutkimus- ja kehittämispäivien esitelmöitsijöinä ovat dosentti Anne Birgitta Pessi (Helsingin yliopiston tutkijakollegium) aiheenaan ”Suomalainen vapaaehtoistoiminta - unelmia ja uhkakuvia”, sekä tutkimusprofessori Sakari Hänninen (THL), joka luennoi kansalaisyhteiskunnan valvontavallasta. Järjestötoimijoiden kokemuksia kansalaisyhteiskunnan rajoista kuullaan toiminnanjohtaja Riitta Särkelän (STKL), huippu-urheilujohtaja Jukka Pekkalan (Olympiakomitea), tulosaluejohtaja Eero Pirttijärven (Sovatek) ja työvalmentaja Mikael Isomäen (Työkompassi-projekti) puheenvuoroissa ja niitä seuraavassa paneelikeskustelussa. Lisäksi päivillä kokoontuu eri aihealueiden työryhmiä, joissa esitellään kansalaisyhteiskunnan aihepiirin tutkimusta sekä järjestöjen yhteistyöprojekteja ja kehittämishankkeita.

Työryhmäesitelmien lähettämisaika on päättynyt. Kaikkien työryhmien kuvaukset, vetäjien yhteystiedot ja ryhmissä pidettävät esitykset löytyvät klikkaamalla vasemman palkin linkkiä "Työryhmät".

Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen seura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. Päivät on suunnattu kaikille kansalaisyhteiskunnan ja kansalaistoiminnan tutkijoille, opiskelijoille, kansalaisjärjestöissä ja kansalaistoiminnassa mukana oleville sekä julkisen sektorin asiantuntijoille.

  • Jyväskylän yliopisto - Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos - PL 35 (MaB) - 40014 Jyväskylän yliopisto - Puh. (014) 260 1211 (vaihde) - Fax. (014) 260 2535